Matcha croissanty
Ingredience
1,5 hrnku vlažného mléka
1/4 hrnku březového cukru
14 g instantního droždí
3 a 3/4 hrnku hladké mouky + něco na poprášení válu
špetka himalájské soli
250 g másla
1 lžíce Matcha Tea Chef
1 vajíčko na potření
Postup
Smícháme vlažné mléko s březovým cukrem, droždím a necháme vzejít kvásek na teplém místě. Poté ho pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky smícháme s moukou, solí, Matcha Tea Chef a vypracujeme jemné těsto (necháme hníst asi 10 minut).
Těsto přemístíme na pomoučený vál a vyválíme z těsta obdélník cca 3cm silný.
Zabalíme ho do fólie a necháme vychladit v lednici alespoň hodinu.
Z bloku másla si mezi dvěma pečícími papíry pomocí válečku na těsto vytvoříme placku přibližně tak velkou, jako je těsto. Máslovou placku dáme také vychladit, stačí cca 25 minut.
Na lehce pomoučený vál položíme těsto a rozválíme ho.
Do středu umístíme máslo, zabalíme ho jako obálku, oprášíme moukou a rozválíme na obdélník.
Válečkem moc netlačíme, vyvíjíme spíše mírný tlak a opakovaným pohybem válíme. Těsto oprášíme, přeložíme na třetiny, zabalíme do fólie a necháme opět vychladit 1 hodinu.
Ještě 3x celý tento postup zopakujeme s mezi každým válením hodinu chladíme. Před finálním tvarováním chladíme alespoň 6 hodin.
Těsto rozválíme na pruh úzký cca 25 cm a nakrájíme na trojúhelníky. Z každého trojúhelníku rolujeme rohlíček směrem ke špičce. Croissanty pokládáme na plech s rozestupy a rohy rohlíčků můžeme zahnout dovnitř.
Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme kynout v teplém prostředí přibližně 2h.
Vykynuté croissanty znovu potřeme vejcem a pečeme cca 10 minut na 200 stupňů.