Výroba matchy
Čajové plantáže, díky nimž svět získává tu nejcennější matchu, se nachází většinou v centru Japonska. Právě tady se po pěti letech od zasazení a starost o ty nejvybranější sazenice Camellie sinensis, tedy čajovníku čínského, můžeme těšit a začít se samotnou sklizní a zpracováním matchy. Nejdříve se však musí provést naprosto zásadní operace, díky níž matcha vděčí za svou tolik typickou sytě zelenou barvu.
Společně se začátkem dubna totiž pěstitelé zkontrolují první, nesměle rašící, pupeny čajovníku, aby chvíli nato de facto celou plantáž překryli tak, aby na ni nepronikaly sluneční paprsky. Hlavním cílem tu je ubrat čajovníkům zhruba na dvacet dní až devadesát procent světla, jemuž by v opačném případě byly rostliny vystaveny. Záměr tohoto nezvyklého kroku se přitom sám nabízí, jelikož za takto změněných světelných podmínek poté dochází k silnému omezení fotosyntézy, s čímž se pojí intenzivní nárůst výroby chlorofylu. Díky tomuto jemu vznikne sytě zelené zbarvení matchy, podle kterého tento čaj vždycky bezpečně poznáme.